Balın diyetinize eklenmesi genellikle kolaydır. Sade yoğurt, kahve veya çayı tatlandırmak mükemmeldir. Ancak balın bir şeker türü olduğunu ve balın tüketilmesinin kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olacağını unutmayın. Özellikle uzun bir süre boyunca düzenli ve fazla miktarlarda bal yemek, kilo almanıza neden olabilmektedir. Ayrıca tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalık riskinizi artırabilmektedir. Sizlere sağlıklı ve kolay hazırlanabilen, yemek ve tatlı ataklarınızda katkı sağlayacak rafine şekersiz irmik tatlısı tarifini paylaşmak istiyorum.
Rafine Şekersiz İrmik Tatlısı/2 Kişilik: 450 kkal
1 Kişilik: 225 kkal
Hazırlama Süresi: 25 Dakika
Süslemesi için;
Bal pişirilmemelidir. Çünkü balın yüksek derecelerde pişirilmesi veya depolanması sonucu HMF (Hidroksimetil Furfural) 30-40 mg oranlarına çıkabilmektedir. HMF’nin yüksek oranlarının toksik etkisi bulunmaktadır. Ayrıca üst solunuma, göz, deri ve mukoza membranlarında tahriş etme tehlikesi bulunmaktadır. Ayrıca reaksiyonla birlikte reaktif oksijen türlerinde artışıyla antioksidan yapının yetersiz kalır ve patolojik olay oluşturur.
Bitter çikolatayı eritme aşamasında çikolatanızı koyduğunuz kap ile tencereyi birbirine çok yaklaştırmamalısınız. Çünkü çikolatanızın yer aldığı kap, suya değebilir ve su buharında erimiş çikolatanızın lezzeti ve kıvamı değişebilir.
Eriyen ve kıvam alan çikolatanızı hemen tarife ekleyin. Çünkü çikolatanızın tekrar donabilme ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Erimiş çikolatanızı mümkün olduğu kadar kısa sürede tarife ekleyiniz.
Bal, besin maddeleri ve antioksidanlar açısından zengindir. Antibakteriyel özelliklere sahiptir. Balın birçok potansiyel sağlık faydası vardır. Birçok evde tedavide ve alternatif tıp tedavisinde kullanılmaktadır.
1 çorba kaşığı (20 gram) balın besin değeri;
Bal öncelikle şekerden oluşur, az miktarda çeşitli vitamin ve mineral sağlar. Bal ayrıca polifenoller olarak bilinen sağlığa yararlı bitki bileşikleri açısından zengindir.
Antioksidanlar vücudumuzdaki hücrelerde birikerek hasara neden olabilecek reaktif oksijen türlerini (ROS) nötralize etmeye yardımcı olur. Bal, fenolik asitler ve flavonoidler de dahil olmak üzere bir dizi antioksidan içerir.
Bal diğer şeker türleri gibi kan şekeri seviyenizi yükseltse de içerdiği antioksidanlar, metabolik sendrom ve tip 2 diyabete karşı korumaya yardımcı olabilmektedir. Araştırmalar balın, iltihabı azaltan ve kan şekeri düzenlemesini iyileştiren bir hormon olan adiponektin düzeylerini artırabildiğini bulmuşlardır. Bununla birlikte şeker hastalığı olan kişiler için bal rafine şekerden biraz daha iyi olsa da ölçülü tüketim sağlanmalıdır.
Bal; kan basıncını düşürmeye, kandaki yağ düzeylerini iyileştirmeye, kalp atışınızı düzenlemeye ve sağlıklı hücrelerin ölümünü önlemeye yardımcı olur. Tüm bunlar kalp fonksiyonunuzu ve sağlığınızı iyileştirebilecek faktörlerdir. Ayrıca ham bal tipik olarak arıların özsu üreten ağaçlardan ve benzeri bitkilerden ürettiği bir reçine olan propolis içerir. Propolis kolesterol ve trigliserit düzeylerini iyileştirebilmektedir.
Bal cilde uygulandığında yanıklar, yaralar ve diğer birçok cilt rahatsızlığı için etkili bir tedavi planının parçası olabilir. Özellikle şeker hastalığına bağlı ayak ülserlerinde etkilidir.
Diyetisyen Ece Kirmit web sitesi ve sosyal medya kanallarında bulunan içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi, tanı ve bilgi için iletişime geçiniz.
@ 2023 Tüm Hakları Saklıdır.