Portakal, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar dahil olmak üzere besin ve koruyucu bitki bileşiklerinden zengindir. Birçok portakal türü lif ve C vitamini gibi faydalı vitaminler açısından zengindir. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunu desteklemek de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlayabilen antioksidanlar içerirler. Çalışmalar, düzenli olarak portakal tüketmenin sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Portakal Eşliğinde Tahinli Kek Tarifi: 1 Dilim/180 kkal
8 Kişilik
Hazırlama Süresi: 45 dakika
Anne keki sevmeyen yoktur. Peki genelde bol şekerli ve yağlı olan anne kekini nasıl daha sağlıklı yapabiliriz. Yapmamız gereken;
1 portakalın (140 gram) besin değerleri şu şekildedir:
Portakallar iyi bir lif kaynağıdır. Günlük olarak yeterli lif almak genel sağlık için önemlidir. Düzenliliği destekleyerek ve faydalı bağırsak bakterilerinizi besleyerek sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Ayrıca, lif açısından zengin diyetler kalp hastalığı, kolon kanseri ve obezite risklerinin azalması da dahil olmak üzere bir dizi fayda ile ilişkilendirilir.
Portakal özellikle C vitamini açısından zengindir. 140 gramlık bir portakal günlük C vitamini ihtiyacınızın %92'sini karşılar. Bu suda çözünen besin, sağlığınız için olmazsa olmazdır. Vücudunuz bunu bağışıklık fonksiyonu, kolajen sentezi, demir emilimi ve daha fazlası için kullanır.
Portakal, anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri olan çeşitli biyoaktif bitki bileşiklerinin mükemmel bir kaynağıdır. Bunlara flavonoidler, karotenoidler ve C vitamini dahildir.
Portakal gibi turunçgilleri düzenli olarak tüketmek sağlığınıza birçok yönden fayda sağlayabilmektedir.
Kalp hastalığı şu anda dünyada erken ölümün en yaygın nedenidir. Portakalda bulunan C vitamini, flavonoidler ve karotenoidler kalp sağlığını desteklemeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Çalışmalar, portakal tüketmenin çeşitli kalp hastalığı risk faktörlerini azalttığını bulmuştur. Bunlar;
Portakal ve diğer turunçgilleri düzenli olarak tüketmek, belirli kanser türleri ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Portakal iyi bir demir kaynağı olmasa da vücudunuzun demiri emme yeteneğini artıran mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
Mercimek ve fasulye yemeklerine bir tutam portakal suyu eklemeyi veya demir emilimini artırmaya yardımcı olmak için ıspanak salatalarına portakal dilimleri eklemeyi deneyin.
Vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler açısından zengin olan meyveleri düzenli olarak tüketmek sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur.
Kronik iltihap bağışıklık tepkisini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle iltihap önleyici yiyecekleri düzenli olarak yemek bağışıklık sisteminin işlevini desteklemeye yardımcı olur.
Portakallara alerjiniz varsa, portakal yemekten veya portakal suyu içmekten kaçınmalısınız.
Mide ekşimesi yaşayan kişilerde, portakal yemek semptomları daha da kötüleştirebilir. Bunun nedeni, portakalların organik asitler, özellikle sitrik asit ve askorbik asit (C vitamini) içermesidir.
Portakalı diyetinize dahil etmenin yollarını arıyorsanız, en sevdiğiniz salataya portakal dilimleri serpiştirmeyi deneyin.
Diyetisyen Ece Kirmit web sitesi ve sosyal medya kanallarında bulunan içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi, tanı ve bilgi için iletişime geçiniz.
@ 2023 Tüm Hakları Saklıdır.