Karnabaharın güçlü sağlık yararları sağlar. Birçok insanın daha fazlasına ihtiyaç duyduğu birkaç besin de dahil olmak üzere harika bir besin kaynağıdır. Ayrıca karnabahar, iltihabı azaltabilecek ve kanser ve kalp hastalığı gibi çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilecek benzersiz antioksidanlar içerir. Dahası, karnabaharı diyetinize eklemek kolaydır. Lezzetlidir, hazırlaması kolaydır ve birçok tarifte yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin yerini alabilir.
Karnabahar Pizza Tarifi: 1 Dilim/250 kkal
2 Kişilik
Hazırlama Süredi: 45 dakika
Sosu için;
Karnabahar tüketimi sindirim sorunları yaşayan kişilerde gaz ve şişkinliği arttırabileceğinden hazırlarken kimyon eklenmelidir.
Karnabahar, önemli bir besin kaynağı olan son derece sağlıklı bir sebzedir. Karnabahar, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere çeşitli hastalık riskini azaltabilecek birçok besin ve bitki bileşiği içerir. Ayrıca, kilo vermeye uygundur ve diyetinize eklemek inanılmaz derecede kolaydır.
Karnabaharın kalorisi çok düşüktür ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Karnabahar, C vitamini, folat ve K vitamini dahil olmak üzere mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
1 su bardağı veya 107 gram (g) çiğ karnabaharda bulunan besin maddeleri;
Kalori: 27
Lif: 2 gr
C Vitamini: Günlük Değerin %58'i
K Vitamini: Günlük Değerin %14'ü
B6 Vitamini: Günlük Değerin %12'si
Folat: Günlük Değerin %15'i
Pantotenik asit: Günlük Değerin %14'ü
Potasyum: Günlük Değerin %7'si
Manganez: Günlük Değerin %9'u
Kolin: Günlük Değerin %8'i
Magnezyum: Günlük Değerin %4'ü
Fosfor: Günlük Değerin %4'ü
Karnabahar, genel sağlık için faydalı olan lif açısından oldukça zengindir. Karnabahar, sindirim sağlığı için önemli olan ve çeşitli kronik hastalık riskini azaltabilen yüksek miktarda lif içerir.
Lif önemlidir çünkü bağırsaklarınızdaki iltihabı azaltmaya ve sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı olan sağlıklı bakterileri besler. Ayrıca lif, tokluk hissini artırma ve genel kalori alımını azaltma yeteneği nedeniyle obezitenin önlenmesinde de rol oynar.
Karnabahar, hücrelerinizi zararlı serbest radikallerden ve iltihaptan koruyan harika bir antioksidan kaynağıdır. Karnabahar ayrıca kanser karşıtı etkileri olan ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalığın riskini azaltabilen karotenoid ve flavonoid antioksidanlar içerir. Dahası, karnabahar antioksidan görevi gören yüksek miktarda C vitamini de içerir.
Karnabahar, birçok insanın yeterince tüketmediği temel bir besin olan kolin açısından zengindir. Kolin, hücre zarlarının bütünlüğünü korumada, DNA sentezlemede ve metabolizmayı desteklemede önemli bir rol oynar. Ayrıca kolesterolün karaciğerde birikmesini önlemeye yardımcı olur.
Karnabahar inanılmaz derecede çok yönlüdür ve diyetinizdeki tahıl ve baklagillerin yerine kullanılabilir. Bu sadece sebze alımınızı artırmanın harika bir yolu olmakla kalmaz, aynı zamanda düşük karbonhidratlı diyet uygulayanlar için de özellikle faydalıdır. Bunun nedeni karnabaharın tahıl ve baklagillere göre önemli ölçüde daha düşük karbonhidrat içermesidir.
Karnabaharı diyetinize eklemenin birçok yolu vardır. Pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilir ve hemen hemen her yemeğe harika bir katkı sağlar.
Öncelikle, çok az hazırlık gerektiren çiğ olarak tüketebilirsiniz. Çiğ karnabahar çiçeklerini humusa veya başka bir sağlıklı sebze sosuna batırarak atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz.
Karnabahar buharda, fırınlama veya soteleme gibi çeşitli şekillerde pişirebilirsiniz. Çorba, salata, sote ve güveç gibi yemeklerle birleştirebilirsiniz. Ayrıca, oldukça ucuzdur ve çoğu markette kolayca bulunabilir.
Diyetisyen Ece Kirmit web sitesi ve sosyal medya kanallarında bulunan içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi, tanı ve bilgi için iletişime geçiniz.
@ 2023 Tüm Hakları Saklıdır.