Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında ortaya çıkan geçici bir diyabet türüdür. Bu durum, normalde insülinin etkili kullanımının bozulduğu ve kan şekerinin yüksek seviyelere çıktığı bir durumu tanımlamaktadır. Gebelik hormonlarının, özellikle plasentanın, vücuttaki insülinin kullanımını zorlaştırması sonucunda ortaya çıkan bu durum, genellikle hamileliğin ikinci yarısında belirgin hale gelmektedir.
Gestasyonel diyabet, gebelik sırasında ortaya çıkan ve genellikle gebelik döneminin sonunda kaybolan bir tür diyabet türüdür. Gebelikte hormon seviyelerindeki değişiklikler, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesine veya üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamamasına neden olabilmektedir. Bu durum da gebelik diyabetine yol açmaktadır.
Gestasyonel diyabetin belirtileri genellikle belirsizdir ve bu nedenle birçok kadın bu durumu fark etmemektedir. Ancak bazı belirtiler aşağıdaki gibidir:
Gestasyonel diyabet tanısı genellikle rutin gebelik testleri sırasında konulmaktadır. Genellikle 24 – 28. haftalarda, hamile kadınlara oral glukoz tolerans testi (OGTT) uygulanmaktadır. Bu test, bir kadının vücudunun glukozu nasıl işlediğini değerlendirmek için kullanılmaktadır. Test sonuçları, gestasyonel diyabet olup olmadığını belirlemede yardımcı olmaktadır.
Gestasyonel diyabet genellikle hamileliğin 24 – 28. haftalarında ortaya çıkmaktadır. Bu dönem, plasenta hormonlarının insülinin etkisini engellediği ve vücuttaki insülin ihtiyacının arttığı bir dönemdir.
Gestasyonel diyabetin kontrolsüz bırakılması hem annenin hem de bebeğin sağlığı üzerinde riskler taşıyabilmektedir. Bu riskler aşağıdaki gibidir:
Anne için Riskler:
Bebek için Riskler:
Gebelik diyabeti tedavisi genellikle yaşam tarzı değişikliklerini ve diyet kontrolünü içermektedir. Tedavi aşağıdaki gibidir:
Gebelik diyabeti hastaları için sağlıklı bir beslenme planı, kan şekerini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Dikkate alınması gereken bazı noktalar aşağıdaki gibidir:
Gestasyonel diyabette beslenme, hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Diyet uygulamasında aşağıdaki prensiplere dikkat edilebilir:
Gestasyonel diyabet yönetiminde diyetisyen desteği almak son derece önemlidir. Bunun nedenleri aşağıdaki gibidir:
Çalışma sistemimiz online diyet şeklinde ilerlemektedir. Bu süreçte ilk olarak sizleri tanımak ve yaşam tarzınızı öğrenmek için sizlere gönderdiğimiz formu doldurarak başlamaktayız. Sesli veya görüntülü konuşmalarla devam etmekteyiz. Böylece süreç ile ilgili tüm detayları konuşmakta ve sizi daha iyi tanımaya çalışmaktayız.
İlk görüşmelerimiz 45 – 50 dakika olmaktadır. Sonrasında haftalık sesli veya görüntülü görüşmelerle, haftalık güncellenen listelerle ilerlemekteyiz. Böylelikle gestasyonel diyabette diyet planını hayatınıza entegre ederek devam etmekteyiz.
Gebelik diyabeti doğru şekilde yönetilirse genellikle kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca ciddi komplikasyonlara neden olmamaktadır. Ancak tedavi edilmezse veya düzenli izlem ve bakım sağlanmazsa hem anne hem de bebek için riskler artabilmektedir.
Gestasyonel diyabet riskini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları benimsemek önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, kilo kontrolü ve düzenli doktor kontrolleri, gestasyonel diyabet riskini azaltabilmektedir.
Gebelik diyabeti riski aşağıdaki faktörlere bağlı olarak artabilmektedir.
Gestasyonel diyabet tedavi edilmezse hem anne hem de bebek için çeşitli riskler ortaya çıkabilmektedir. Bu riskler arasında bebekte aşırı büyüme, doğum komplikasyonları, düşük kan şekeri seviyeleri, preeklampsi gibi sorunlar bulunmaktadır. Anne için ise tip 2 diyabet gelişme riski artabilmektedir.
Her gebelik durumu benzersizdir. Bu nedenle gestasyonel diyabet riski taşıyan bireyler, sağlık uzmanları ile yakın işbirliği yapmalı ve uygun tedavi ve bakımı almalıdır.
Diyetisyen Ece Kirmit web sitesi ve sosyal medya kanallarında bulunan içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi, tanı ve bilgi için iletişime geçiniz.
@ 2023 Tüm Hakları Saklıdır.